Zo laat je de strijd los

Het lijkt niet altijd zo, maar de oplossing van àlle moderne strijd begint bij jezelf (en eindigt bij de ander). In dit artikel de handvatten om bij jezelf te blijven én uit de strijd.

Jouw cirkel van invloed

Heb jij duidelijk voor ogen waar jij invloed op uitoefent? Of raak je je energie kwijt aan situaties die toch niet veranderen? Leer het onderscheid te maken tussen waar je wél en geen invloed op uitoefent.

Op zoek naar een beter alternatief voor ‘vechten of vluchten’?

Moeilijke situaties of moeilijke mensen laten zich pas oplossen als wij daar het initiatief toe nemen. Alleen komen de meesten onder ons niet verder dan Overtuigen (wat vaker niet dan wel werkt), Vechten of Vluchten. Nochtans zijn er veel effectievere middelen!

Kerststress

Dagen met weinig daglicht, een korte nacht na een kerstborrel, mails die nog beantwoord moeten worden voor het einde van het jaar en omzetcijfers die ik wil halen. Het is een gevaarlijke mix voor een korte lontje en te scherpe tong. Nochtans weet ik: Als je haast hebt, moet je stilstaan.

Een vermijder, ik?

Weet jij van jezelf hoe jij reageert in een moeilijke situatie?
Dit artikel helpt conflictvermijders om eerlijker én effectiever te worden.

Kakkerlakken

Ongeacht wat je koopt of huurt, je wilt liever niet bedonderd uitkomen. Maar weet je wel hoe je dat kan vermijden? Handigheid in onderhandelen komt elke dag van pas. In deze blog begin ik bij het begin. Les 1: Stel Vragen. Les 2: stel de Juiste Vragen.

Je (wegloop)alternatief

We onderhandelen dagelijks. Wat bepaalt de uitkomst van die gesprekken met onze partners, collega’s, kinderen of opdrachtgevers? Om effectiever te worden en rust voor jezelf te creëren, is het zaak je wegloopalternatief te bepalen.

“Met alle respect, maar..”

Machtsvertoon is niet altijd herkenbaar. In een aandeelhoudersvergadering of teamoverleg bijvoorbeeld klinken beledigingen vaak in eerste instantie beschaafd. Net als de titel van dit bericht. Een mogelijk manier om een machtsstrijd effectief op te lossen, is door de ‘relationele boodschap’ die er in vervat zit, te benoemen.

Zo kan je geweldloze communicatie inzetten in zakelijke relaties

Een belangrijke oorzaak van conflicten is ‘blaming’. Geweldloze Communicatie (GC) is daar de tegenhanger van. In deze blog lees je hoe je GC zelf kan inzetten zodat je met je (zakelijke) partner, collega’s, of zakelijke dienstverlener niet blijft hangen in frustraties maar krijgt wat je nodig hebt.

Vanwaar die ondertoon?

In langdurige (zakelijke) relaties wordt veel gebruikt gemaakt van subtekst. Na jaren samenwerken ken je elkaars gevoeligheden en allergieën. Daarom worden bepaalde onderwerpen niet meer aangehaald. De gevoeligheden verdwijnen echter niet, maar belanden in de onderstroom. En dat is gevaarlijk.

Tien interventies die altijd werken

Dreigt het mis te gaan? Geen zorgen, jij kan het tij doen keren. Tenminste als je de juiste de-escalatie-technieken gebruikt. Die hoeven niet ingewikkeld te zijn. Hieronder 10 best practices: interventies die altijd werken.

Trek op tijd aan de bel

De meest effectieve manier om te vermijden dat een conflict escaleert, is het probleem op tijd te signaleren. Het klinkt evident, en toch lukt het veel bedrijven en organisaties niet. Herkenbaar? Deze voorbeelden moedigen je aan om knelpunten wél meteen te benoemen.

Een nieuw jaar zonder cynisme?

Ik ben niet vatbaar voor burn-out denk ik. En dat denk jij vast ook. Net zoals ik denk dat ik niet grijp naar cynisme of sarcasme om mijn kwetsbaarheid te verbergen. Maar klopt het beeld dat we van onszelf hebben?

Hoe maak je van een tijger een vegetariër?

Intimidatie, opmerkingen onder de gordel en chantage zijn niet altijd even herkenbaar. Zodra je in de gaten krijgt dat iemand je onder druk zet met een truc is het ook nog de vraag hoe je daar het best op reageert. Hoe tackel je vals spel? Of, hoe tem je een tijger?

Schaarste

Wat gebeurt er wanneer er schaarste heerst? Samen met mijn man bevond ik mij onlangs in een conflict dat was uitgelokt door schaarste en waar ook nog eens een groepsdynamiek speelde. Je leest hier hoe het afliep voor ons en voor de rest van de groep.

Kavelkoorts

The Dutch dream? Welstandsvrij een huis bouwen met tuin dichtbij Centraal station in Amsterdam. Alleen zijn er slechts 19 kavels en drie keer zoveel geïnteresseerden. En wat gebeurt er bij schaarste? De ‘pleuris’ breekt uit.

De Doorbraakmethode

Hoe buig je een uitzichtloze discussie om in een gezamenlijke oefening naar een oplossing? Als mediator, maar ook in mijn eigen conflicten gebruik ik hiervoor de Doorbraakmethode. Dit is hoe jij de Methode kunt toepassen!

ZEG wat je bedoelt. DOE wat je zegt te zullen doen.

‘De oorsprong van elk conflict tussen mij en mijn medemensen is dat ik niet zeg wat ik bedoel en dat ik niet doe wat ik zeg’: een mooie quote uit de chassidische leer. En uit de praktijk blijkt: het klopt als een bus.

Culturele omschakeling en interne strijd

Een goede vriendin van me is deze week met haar man en hun kinderen naar Parijs verhuisd.
De stad is romantisch, niet ver weg en een buitenlandse promotie klinkt als goed nieuws. Bovendien spreken mijn vrienden vloeiend Frans, dus ook dat valt niet tegen. Maar hoe global zijn we echt?

Zo voer je dat moeilijk gesprek

Uitspreken wat je stoort tegen degene met wie je een goede (werk)relatie en zelfs vriendschap hebt, hoe doe je dat? Eerst iets aardig zeggen, dan de kritiek brengen en daarna weer iets aardig (= sandwichen)? Dat werkt, maar hieronder lees je hoe je nu precies je kritiek brengt.

Rationaliteit is een illusie

Niet iedereen ziet hetzelfde. Maar we denken van wel. Een gedeelde illusie dus. Als conflictbemiddelaar (of mediator) zie ik die illusie leiden naar irrationeel gedrag waarvan niemand lijkt te beseffen dat het irrationeel is.

Het is je beste eigenschap die voor conflicten zorgt

Je kent vast wel iemand die tijdens een sollicitatie ‘perfectionisme’ noemt als slechtste eigenschap. Het lijkt valsspelen. Kijkend naar mijn eigen conflicten en naar de conflicten die ik begeleid, wordt echter duidelijk dat onze slechte kanten altijd een uitvergroting zijn van onze beste eigenschap.

Een cultureel conflict op de werkvloer

Werk gerelateerde conflicten die een culturele component bevatten, zijn minder doorzichtig en in de praktijk vaak lastiger om aan te pakken. Het helpt om je te realiseren dat je ook op de werkvloer een cultuurshock kunt oplopen. Hieronder handvatten hoe je die vervolgens kunt aanpakken zodat je kan wegblijven uit een hoogoplopend conflict.

Nederlandse ‘eerlijkheid’ aanleiding tot intercultureel conflict

Waardeconflicten zijn de conflicten die zich het allermoeilijkst laten oplossen. Het zijn ook de conflicten waar je lang mee kan blijven zitten, soms wel een leven lang. Hieronder een aanzet om ook die conflicten bespreekbaar en hanteerbaar te maken.

Als personal space onverzoenbaar blijkt

Niet alleen taal, maar ook lichaamstaal en het gebruik van personal space bepaalt je comfort zone. Die comfort zone heeft een impact op de relaties die we bouwen en dus ook op de duurzaamheid van die relaties en de conflicten die kunnen ontstaan.

Immigratie: conflicten gegarandeerd

Nu ik terugkijk op mijn verhuizing van België naar Nederland, waren de misverstanden en verwarring waarin ik terecht kwam ten gevolge van die transformatie niet alleen deels voorspelbaar maar ook een bron van inzicht in mijn werk als mediator. Ieder transformatieproces – en dus ook ieder conflict – kan een botsing van waarden zijn en heeft een curve van weerstand, adaptatie en, indien goed begeleid, groei.