ZEG wat je bedoelt. DOE wat je zegt te zullen doen.

‘De oorsprong van elk conflict tussen mij en mijn medemensen is dat ik niet zeg wat ik bedoel en dat ik niet doe wat ik zeg’: een mooie quote uit de chassidische leer. En uit de praktijk blijkt: het klopt als een bus. 

Vaak krijg ik de vraag of ik zelf nog terecht kom in conflicten? Steeds minder, maar nog steeds af en toe natuurlijk. Een fijne samenwerking met een collega mediator die verhardde, maar vervolgens nèt op tijd de-escaleerde verscherpte mijn inzichten.

Een ervaren vrouwelijke mediator met wie ik al eerder met succes een zakelijk geschil bemiddelde voor de rechtbank, belde op met de vraag of ik wilde aanhaken in een grote mediation tussen meer dan dertig personen met uiteenlopende belangen.

Onduidelijke afspraken

Afspraken over vergoeding van deze klus, en afspraken over verdeling van die vergoeding onder partijen zouden pas aan tafel worden gemaakt. Wat mijn collega en ik onderling afspraken, was dat zij me ‘een redelijke vergoeding’ wilde geven voor al het werk dat ik op me nam.

Na twee succesvolle mediationgesprekken gingen mijn collega mediator en ik uit eten en toen de rekening kwam, stond zij erop die te betalen. Dat leek haar ‘een redelijke vergoeding’. Met een schok besefte ik dat ze het over mijn werk in de mediation had. De sfeer sloeg snel om. Ik vond dat mijn collega bij aanvang duidelijk had moeten maken dat de redelijke vergoeding wat haar betreft geen financiële vergoeding zou zijn. Maar had ik wel duidelijk gemaakt wat ik van mijn zijde begreep onder een ‘redelijke’ vergoeding? En had ik niet zelf moeten handelen naar mijn gedachte en haar een factuur moeten sturen voor mijn aandeel in het werk?

Toen helder was geworden hoe anders onze verwachtingen bij aanvang van dit traject waren geweest, konden we elkaar nog niet vinden. Ik wenste een redelijk uurloon en zij wilde me een redelijke symbolische vergoeding betalen. Behalve gezamenlijke belangen – de oplossing van een geschil tussen anderen – hadden we nu ook tegengestelde belangen

Het is niet voor niets dat de Engelsen zeggen: To assume (ass-u-me), makes an ass of u and me. Aannames (assumptions) keren zich vroeg of laat tegen je. Mijn collega en ik hadden bij aanvang van het traject duidelijk moeten uitspreken naar elkaar wat onze intenties waren. En ook de chassidische quote waarmee ik dit bericht begon, benadrukt met recht dat je woord en je handeling de uiting van je gedachte moeten zijn. Doe je dat niet, dan raak je in de knel.

De doorbraakmethode

Zijn mijn collega en ik er samen uitgekomen? Gelukkig wel. Net als in de geschillen die ik professioneel begeleid, bood de Doorbraakmethode een uitweg. Wat ik deze keer moest doen, was de stappen van de methode zelf doorlopen. Dit zijn die stappen:

1. Ga naar het balkon
2. Ga naast haar (of hem) staan
3. Zeg niet ‘nee’
4. Bouw een gouden brug
5. Gebruik je macht maar laat de zaak niet escaleren

In mijn volgend blogbericht lees je hoe ik de Doorbraakmethode in deze discussie heb toegepast. En ik laat zien hoe jij zelf met de methode aan de slag kunt. Indien ook jij je in een patstelling met je leverancier/zakenpartner/ collega of je echtgenote bevindt biedt dat een uitweg.

Het is een gouden tip: ZEG wat je bedoelt en DOE wat je zegt.
Het zal een hoop zakelijke (en andere) misverstanden schelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *