Jouw cirkel van invloed

Heb jij duidelijk voor ogen waar jij invloed op uitoefent? Of raak je je energie kwijt aan situaties en conflicten die toch niet veranderen? Leer het onderscheid te maken tussen zaken waar je wél en geen invloed op uitoefent. 

Eén van mijn grootste eye openers van de laatste jaren is de Cirkel van Invloed versus de Cirkel van Betrokkenheid uit het boek 7 habits of highly effective people van Stephen Covey.

We verliezen tijd en energie aan kwesties die juist níet binnen onze invloedssfeer liggen. Die energielekken leveren frustraties op over de handelingen van anderen en zelfs conflicten.

Wat me opvalt, is dat de cliënten die ik als mediator of coach begeleid, zich bovenmatig op hun cirkel van betrokkenheid richten. Ze verliezen zich in zaken waar ze geen invloed op uitoefenen.

Het goede nieuws is: de onmacht en enorme frustratie is slechts het gevolg van een verkeerde focus. En die kan je aanpassen.

De cirkel van invloed in jouw leven 

Cirkel-van-geen-betrokkenheid

Ieder van ons kan drie cirkels identificeren in zijn leven.
En het gaat er om de cirkel van betrokkenheid te kunnen onderscheiden van de cirkel van invloed.

Dit is het verschil:

 • cirkel van betrokkenheid

  zaken waar jij slechts bij betrokken bent en geen enkele invloed op kunt uitoefenen

  -> je oom die ondanks zijn gezondheidsproblemen nog steeds rookt, bezuinigingen door het management van de organisatie waar je werkt, beleid van de regering, de manier waarop je zus met je moeder omgaat, de weekendactiviteiten die je ex onderneemt met jullie kinderen of torenhoge huizenprijzen

 • cirkel van invloed

  een cirkel waarbinnen jij wél invloed kunt uitoefenen en zelf voor verandering kan zorgen
  -> lobbyen bij de gemeente voor een gezamenlijke moestuin, je eigen duurzaam huis bouwen, je moeder en zus aanmelden voor het programma Het Familiediner, je kind de aandacht of veiligheid geven die het tekort komt bij je ex-partner, taken delegeren vanuit je functie, een nieuwe opdracht binnenhalen voor je werkgever en daardoor zowel je eigen werk creëren als een hoger salaris onderhandelen

De frustratiedonut

Wie focust op situaties waar je geen invloed op hebt (cirkel van betrokkenheid), is reactief.
Je creëert negatieve energie en conflicten, en hebt minder tijd voor de dingen waar je wél invloed op kan uitoefenen.

Vanuit ‘betrokkenheid’ loop je een mening te spuien over wat anderen anders zouden moeten doen, of te klagen over kwesties die je niet kan veranderen. Je doet in feite niets meer dan reageren op de situatie zoals die is. En er verandert helemaal niets. Wat eigenlijk ook veilig is want je hoeft geen initiatief, noch verantwoordelijkheid te nemen. (Vertaal je deze houding naar de individuele conflictstijlen, dan valt er een parallel te trekken met de ontwijkende conflictstijl)

Maar iemand die reactief is, laat zijn gevoelens dus ook door anderen bepalen en maakt zich daardoor afhankelijk van hun tekortkomingen.

In welke cirkel je je beweegt, uit zich ook in je taalgebruik. Je zit flink vast in je cirkel van betrokkenheid als je jezelf erg vaak hoort zeggen:

 • Ik moet eerst nog …’

 • ‘Ik kan nu eenmaal niet …’ of ‘Het is gewoon niet mogelijk … ‘

 • ‘Pas als ik … bereikt heb, dan kan ik …

 • ‘Zij zouden moeten …’

 • ‘Ik kan eigenlijk niet anders’ en ‘Als zij zouden … dan …’

Focus je het merendeel van je aandacht op de cirkel van betrokkenheid, dan leidt dat tot conflicten en tot een gevoel van onmacht, vermoeidheid en uitputting.

Eigen verantwoordelijkheid

Jij en ik zijn verantwoordelijk voor de keuzes die we maken.

Neem je je verantwoordelijkheid, dan aanvaard je de gevolgen van je keuze. En dan realiseer je je dat niet kiezen ook een keuze is.

Zelfs in die situaties die ons ”overkomen” zoals wanneer een collega je een hak zet, je een vervelende e-mail ontvang of je je bekritiseerd voelt door je schoonfamilie kan je kiezen: je kiest zelf hoe je er mee omgaat.

Jij kan al dan niet actie ondernemen. En zorgen dat die actie in lijn is met je waarden én jouw belangen en doelen behartigt.

Proactieve mensen bewegen binnen hun Cirkel van Invloed en richten zich op zaken waar ze echt wat aan kunnen doen. Sinds ik dat begon te doen, zie ik dat mijn invloed steeds groter wordt en ik meer controle ervaar. En ook voor mijn cliënten geldt dat het verleggen van hun focus de hoeveelheid frustraties en conflicten vermindert. Kijken wat wél binnen je invloed ligt en welke keuze je kan maken in lijn met je waarden maakt vrij!

Zo schakel jij naar je cirkel van invloed

Kleur cirkel van invloed

Is de cirkel van betrokkenheid herkenbaar voor je?

Ook jij kan PRO ACTIEF worden.
Zo zorg je ervoor dat je je niet langer laat meeslepen in conflicten die buiten jouw invloedssfeer liggen:

 1. Stop met oeverloos praten en analyseren van zaken die buiten je invloedssfeer liggen.
 2. Verleg je blik naar wat jou daar in raakt, wat jij anders wil en wat je wél kan veranderen.
 3. Aanvaard je eigen verantwoordelijkheid en handel bewust en overwogen.
 4. Onderneem actie: zet een eerste stap binnen jouw invloedssfeer.
 5. Schakel hulp in indien nodig.

In de woorden van Maya Angelou:

If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.

Voel jij je wel eens betrokken bij zaken waarop je geen invloed uitoefent?

Wil je leren hoe daarmee om te gaan en als gevolg daarvan het aantal conflicten waarin je verzeild raakt, reduceren?
Neem dan contact met me op. Zoek je meer info over proactiviteit? Kijk dit filmpje.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *