Immigratie: conflicten gegarandeerd

Nu ik terugkijk op mijn verhuizing van België naar Nederland, waren de misverstanden en verwarring waarin ik terecht kwam ten gevolge van die transformatie niet alleen deels voorspelbaar maar ook een bron van inzicht in mijn werk als mediator. Ieder transformatieproces – en dus ook ieder conflict – kan een botsing van waarden zijn en heeft een curve van weerstand, adaptatie en, indien goed begeleid, groei.

Geïntrigeerd door culturen die contrasteren met mijn Westerse cultuur bouwde ik een internationale vriendenkring op en pendelde ik jarenlang tussen Malta en Brussel, maar slechts voor mijn Nederlandse echtgenoot waagde ik het voor het eerst te emigreren en dat deed pijn.

Ik voelde me voor het eerst Belgische, en ik werd, ondanks de gelijkenissen, opstandig tegen de Hollandse cultuur. Ik was misschien niet letterlijk lost in translation, maar bij momenten wel degelijk lost. Ik verweet het mijzelf dat ik niet snel genoeg trouwe vrienden maakte en me onzekerder voelde dan ik in Vlaanderen of Brussel ooit was geweest. Naar mijn gevoel kon ik ook niet op veel steun rekenen in mijn nieuwe omgeving. Ik merkte zelfs dat er sarcasme in mijn stem sloop als mijn schoonvader zei dat ik mijn verhuizing van Vlaanderen naar Nederland echt geen Emigratie kan noemen.

Lezend over het conflictmodel dat gepaard gaat met migratie (met fases als stress, adaptatie en groei) herkende ik erg veel. Immigratie is iets anders dan een lange maken, een stage in het buitenland of een sabbatical. Als je je uitschrijft in je thuisland moet je in een ander land helemaal opnieuw beginnen. 

In deze blog deel ik de interne conflicten die ik heb gehad sinds mijn immigratie, maar ik beschrijf er ook de culturele gevoeligheden die ik tegenkom in mijn privéleven of als mediator.

Het is me duidelijk geworden dat persoonlijke groei hoe dan ook gepaard gaat met conflict. Dat brengt me bij mijn fascinaties: conflict, recht en culturele verschillen.

Meer lezen over interculturele transformatieprocessen en de relevantie ervan voor mediation?

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *